Cine a fost odată-n Gorj: 50 de ani de „Columna” la Târgu-Jiu cu Spiridon Popescu

 

Fondat cu o jumătate de veac în urmă de magistrul Titu Rădoi, Cenaclul literar „Columna” a însemnat pentru Gorj un catalizator al vieţii culturale dar şi locul de apariţie a unor momente care vor rămâne în istoria culturală a acestei părţi de ţară. Poetul Spiridon Popescu rememorează  luni seara la Gorj Tv o monstră de istorie neconvenţională, dar atât de necesară, despre mişcarea columnistă de la Târgu-Jiu din intervalul 1962-2012.

Telespectatorii emisiunii „Cine a fost odată-n Gorj” vor fi răsfăţaţi la prima emisiune din luna iulie cu un interviu inedit cu poetul Spiridon Popescu, una din cele mai importante personalităţi lansate de Cenacul „Columna” în lunga sa activitate. Cu origini hunedorene, Spiridon Popescu a intrat în 1970 sub bagheta magistrului Titu Rădoi, timp care i-a permis ca pe lângă recunoaşterea naţională să strângă şi o seamă de amintiri deosebite pe care le va împărtăşi camerei de filmat şi telespectatorilor în maniera binecunoscută.

Vom afla astfel că Cenaclul „Columna” a fost o „şcoală de literatură” unde s-au format de-a lungul deceniilor nume mari ale literaturii româneşti ca Titu Rădoi, Artur Bădiţa, Nicolae Diaconu, Adrian Frăţilă, Tudor Voinea,  Gelu Birău, Victor Barbu, Vasile Ponea, George Drăghescu, Spiridon Popescu, Ion Popescu Brădiceni, Lazăr Popescu, Zenovie Cârlugea, Viorel Surdoiu, Ion Cănăvoiu,Cristian George Brebenel, Aurel Antonie, Marius Iorga, Ion Cepoi, Marius Marian Şolea ş.a.

Vom afla fapte şi întâmplări spectaculoase, de la cele legate de Titu Rădoi, veşnicul „ocrotitor” al întâlnirilor scriitorilor înainte şi după şedinţele de la Cenaclu şi până la Tudor Voinea, cel care a primit cadou o carte a sa tipărită după o îndelungă aşteptare, cu câteva săptămâni înainte de a fi răpus de o boală necruţătoare. Amintirile vesele şi triste ale lui Spiridon Popescu, luni seara la GORJ TV de la orele 18.30 şi 20.30.

 

 

Spiridon Popescu şi Cornel Şomâcu

Spiridon Popescu şi Cornel Şomâcu

Articol următor
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s