Cine a fost odată-n Gorj: DINCĂ SCHILERU-O LEGENDĂ VIE

Gheorghe Nichifor şi Cornel Şomîcu la emisiunea care va fi difuzată în 11 iunie 2012

Gheorghe Nichifor şi Cornel Şomîcu la emisiunea care va fi difuzată în 11 iunie 2012

Redescoperit în ultimii anii din punct de vedere istoriografic, Dincă Schileru constituie o personalitate din istoria acestor meleaguri care nu încetează să ne uimească şi să ne fascineze. În prima ediţie de după alegerile locale, emisiunea „Cine a fost odată-n Gorj” propune telespectatorilor GORJ TV  o întâlnire cu acest politician atipic graţie prezentării făcute de Gheorghe Nichifor, istoricul căruia i se datorează meritul de a-l fi readus în atenţia publicului pe Dincă Schileru.

Dincă Schileru s-a născut într-un sat din plaiul Vâlcan. Mutat după căsătorie (1868) în comuna de reşedinţă a soţiei, la Bâlteni, unde a rămas până la sfârşitul vieţii, şi-a câştigat existenţa mai întâi dintr-un atelier de croitorie, impunând modelul costumului popular local şi apoi din negoţ şi agricultură. Pe la 1880, avea acum 34 de ani, era unul dintre cei mai importanţi proprietari funciari locali, priceput în cultura cerealelor, pomilor fructiferi şi viţei de vie. Creşterea cailor se adăuga precum o pasiune de suflet. A construit mori şi joagăre şi a achiziţionat spaţii întinse de pădure.

Notorietatea câştigată datorită succesului său în activităţi economice avea să îl propulseze curând şi în viaţa publică. Fără intervenţia administraţiei sau guvernului, a fost ales de ţăranii gorjeni în Consiliul local, în anul 1876. Consilier şi vicepreşedinte în deceniul care a urmat, Dincă Schileru s-a remarcat prin vehemenţa şi curajul opiniilor sale care au culminat cu un atentat la adresa vieţii sale, din fericire nereuşit, în 1880.
Începuse, cu un an înainte, în 1879, o lungă carieră de parlamentar în gruparea liberală condusă de C.A. Rosetti şi mai târziu de urmaşii acestuia, Colegiul III din Gorj alegându-l cu intermitenţe până în 1911. Anecdotica a reţinut imaginea unei persoane care călca în sălile înaltului for legislativ, îmbrăcată într-un splendid costum gorjenesc, expresie a mândriei că îşi reprezintă concetăţenii. În mod corect se afirmă că dincolo de exagerări, Schileru nu a fost doar un personaj pitoresc, nici „apostolul imaculat al satului gorjan” şi nici politicianul urmărit exclusiv de interesele sale.

Despre Dincă Schileru şi cartea scrisă despre el de istoricii Gheorghe Nichifor, Dorina Nichifor şi Andrei Popete-Pătraşcu la emisiunea „Cine a fost odată-n Gorj” din 11 iunie 2012.

Dincă Schileru, cel care apare, într-un vechi cântec popular, ca fiind al treilea mare gorjean, după Tudor Vladimirescu şi Gheorghe Magheru. (”Foaie verde foi de boj/ Cine-a fost o dată-n Gorj/ A fost Tudor şi Magheru/ Şi neica Dincă Scheleru”) este o figură de legendă.  Cine are vreme să se aplece, pentru o clipă, asupra istoriei dăltuită în piatră la margine de drum, va afla de pe piedestalul îngerului de la Bâlteni, că monumentul a fost ridicat aici de însuşi Dincă Scheleru, drept mulţumire către Dumnezeu pentru că a scăpat cu viaţă dintr-un atentat ce s-a produs asupra lui, la vârsta de 34 de ani. În seara de vineri, 24 octombrie 1880, întorcându-se de la şedinţa Consiliului Judeţean, de la Târgu Jiu, el a fost împuşcat, într-un atentat pus la cale de doi săteni (Grigorie Bălteanu şi Dumitrache Şandru), primul fiind chiar primarul comunei. La proces, acesta a recunoscut că-l invidia pe Dincă pentru succesele sale economice pe care le avea în comuna unde era considerat venetic, el fiind din Schela. În plus, primarul era dator la Dincă suma de 4250 de franci, iar acesta spera, astfel, să scape de datorie.

ecior de ţărani moşneni înstăriţi, nepot al lui Dinu Scheleru, vătaf de plai al Plaiului Vulcan şi al lui Constantin Căpraru Beuran, plăieş din Schela şi pandur al lui Tudor Vladimirescu, Dincă Scheleru a fost ales deputat de Gorj în nouă mandate (între 1879- 1916), cu toate că n-a făcut decât 42 de zile de şcoală. Tot el a fost cel care a făcut, în Oltenia, prima încercare rudimentară de a scoate petrol, în anul 1883. A construit o turlă de lemn şi a început să foreze, dar a fost oprit de o erupţie de gaze şi apă sărată, fapt consemnat în arhivele Ministerului Agriculturii din acele vremuri, care se ocupa şi cu problemele de acest gen. A fost deschizător de drumuri şi în minerit, el descoperind la Schela, în comuna natală, singurul zăcământ de antracit din România care există şi la ora actuală, dar se află în conservare. I-a plăcut să se poarte, iar ca să fie mai presus decât feciorii din zonă şi-a înfiinţat propriul atelier, dând tonul modei acelor timpuri, după cum  spunea specialistul în etnografie Olga Horsia: „… meşter cunoscut, cu atelier important în zona Gorj- a creat o modă a costumului oltenesc, cu piesele de aba foarte bogat decorate, cunoscut sub numele de costum schileresc.” Ţăran cu vederi liberale, care s-a ridicat din punct de vedere economic prin practicarea comerţului, Dincă Scheleru a avut chiar propriul ziar. Cu toate astea, a făcut politică în partidul liberal.

Înn prefaţa lucrării despre Dincă Schileru, scrisă de Gheorghe Nichifor, Dorina Nichifor şi Andrei Popete-Pătraşcu,

Imagine descoperită recent în arhivele gorjene cu Dincă Schileru

Imagine descoperită recent în arhivele gorjene

prof. dr. Bogdan Teodorescu, Secretar General al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România precizează: „Între timp cartea a impus un „brand local” şi s-a bucurat de aprecieri unanime din partea oficialităţilor, a specialiştilor şi a marelui public. Nu în ultimul rând a fost încununată cu un premiu al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România. Pe măsura succesului dobândit, autorii au revenit sub acelaşi titlu adăugând surse noi, bibliografia la zi (decembrie 2012) şi un indice de nume impresionant. Acolo unde au simţit nevoia şi noile investigaţii arhivistice şi de bibliotecă au impus, au revenit cu nuanţări, detalieri şi argumente suplimentare pentru o teză sau alta, desevârşindu-şi astfel lucrarea.”

Publicitate
Lasă un comentariu

2 comentarii

 1. griv

   /  noiembrie 16, 2014

  Mare si de valoare familie a gorjului.

  Răspunde
 2. cosmin

   /  noiembrie 22, 2017

  Pacat de casa lui , s-a ales praful de ea,in fata casei la ora actuala s-au construit carciumi.Casa nici ca se mai vede…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s