CINE A FOST ODATĂ-N GORJ: Povestea ”crucii de piatră” de la Târgu-Jiu

Emisiunea ”Cine a fost odată-n Gorj” oferă telespectatorilor GORJ TV un nou subiect cu tematică religioasă, o istorie a bisericilor din Gorj în epoca modernă. Suntem purtați prin intermediul unor povestiri de la un monument la altul și de la un eveniment la altul grație interviului realizat cu prof. dr. Marcela Mrejeru, autoarea unei teze de doctorat cu această temă.

Telespectatorii pot afla amănunte despre o cruce de piatră, extrem de veche, ţinând cont că e scrisă cu litere chirilice, care stă nebăgată în seamă de trecători, pe strada 23 August, în dreapta intrării din faţă a Şcolii Generale ”Gheorghe Tătărăscu” (fostă nr. 1). Deşi această cruce se află pe lista oficială a monumentelor istorice din Gorj și datează din secolul al XVIII-lea, puțini sunt cei care îi știu trecutul sau o remarcă când trec prin fața acesteia. Potrivit datelor oficiale, crucea- care reprezintă un pomelnic- s-a ridicat în anul 1779 (7287) de către Radu Bordei, călugărit mai pe urmă în mânăstirea Tismana. Meşter a fost pietrarul Ion Dumitru. Din câte se pare aceasta a fost ridicată pe locul unei biserici din Târgul Jiului de altădată.
Centrul de atenție al emisiunii se va muta apoi către Catedrala Sfinții Voievozi, și acest locaș de cult cu o poveste specială. Catedrala Sfinţii Voievozi a fost construită pe locul unei foste biserici de lemn, ce a fost ridicată la începutul secolului al XVIII-lea. Ea este unica din Gorj şi printre puţinele din ţară care, pe tâmpla exterioară, în loc de sfinţi, are pictaţi filozofi, prooroci şi sibile. Actuala biserică, ce poartă hramul Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavril a primit, în timp, mai multe denumiri: Biserica Neguţătorilor, pentru că a fost ctitorită de doi negustori importanţi ai oraşului; Biserica Domnească, asta poate pentru că a primit danii de la doi domnitori, în urma unor distrugeri suferite; ba chiar sub numele Mânăstirea Domnească apare într-un înscris, iar în jurul său au existat chilii, în care a funcţionat Şcoala Domnească; s-a numit chiar, la începuturi, Biserica de la Jii, pentru că, pe atunci, pe lângă ea curgea Jiul.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s