Cine a fost odată-n Gorj: Mânăstirea Polovragi

În prima zi de post a ortodocșilor gorjeni înaintea Crăciunului, emisiunea ”Cine a fost odată-n Gorj” vă oferă o vizită la Mânăstirea Polovragi, așezământ monahal din nordul județului care are o vechime de peste o jumătate de mileniu. Ghidul telespectatorilor va fi profesorul de istorie Nicolae Simionescu, cel care a scris singura monografie contemporană a Polovragiului.

Povestea Mânăstirii Polovragi începe, din câte se pare, în anul 1505 când este ctitorită de Radu și Pătru, fii lui Danciu Zamona, cei care apar menționați într-un hrisov emis la 14 ianuarie 1480 de către voievodul Basarab cel Tânăr(1477-1481). Danciul Părăianu, un alt ctitor, e cel care face mânăstirii numeroase danii  în secolul al XVII-lea dar și închină locașul de cult către Sfântul Mormânt în timpul domnitorului Matei Basarab.

Mai târziu, domnitorul Constantin Brâncoveanu va răscumpăra mănăstire, în 1693 după unele documente, făcând-o metoc al Mânăstirii Horezu. Despre construcție, așa cum telespectatorii vor putea vedea în imagini, putem vorbi de o biserică în stil bizantin. Aceasta este înconjurată de chilii, formând o puternică cetate de apărare. Cei care vizitează Mânăstirea pot găsi Biserica-Bolnița-de la Polovragi este situată în partea de nord a incintei, fiind zidită în anul 1732 de egumenul Lavrentie și închinată sfântului ierarh Nicolae.

Mânăstirea Polovragi a fost întărită ca și fortăreață în timpul lui Tudor Vladimirescu dar a trecut și prin momente dificile în ultimul secol și jumătate. Astfel, după secularizarea averilor mănăstirești, s-a desființat mănăstirea, rămânând biserică pentru mireni cu o proprietate de 75 ha teren până în 1950. Între 1962-1969, acest sfânt locaș a fost renovat de Direcția Monumentelor Istorice din București, redându-i-se starea inițială și aspectul unui adevărat monument național, istoric și artistic.

Întreaga poveste a mânăstirii o puteți vedea luni, ora 18.30, pe GORJ TV.

 

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s