Prima ediţie a emisiunii CINE A FOST ODATĂ-N GORJ..

CINE A FOST ODATĂ- GORJ

Luni, 10 ianuarie 2011, debutează la ora 19.00 pe GORJ TV emisiunea CINE A FOST ODATĂ-N GORJ, prima ediţie fiind dedicată lui Dincă Schileru(1846-1919), personalitate de prim-plan a Gorjului care nu beneficiază de mediatizarea meritată.

Institutorul Grigore Pârvulescu, primul învăţător al şcolii pe care el a dăruit-o în 1911 locuitorilor din Bâlteni, scria la moartea marelui om politic şi de cultură: „Când se va scrie pe îndelete istoria vieţii sale, se va vedea atunci ce putere şi ce stăruinţă de muncă a avut acest bărbat…”.

Plecat din localitatea Schela unde a şi locuit până la vârsta de 22 de ani, Dincă Schileru şi-a trăit restul vieţii la Bâlteni unde le-a lăsat locuitorilor o şcoală şi o biserică. Sunt şi alte locuri care amintesc de el, casa sa din centrul localităţii sau castelul ridicat cu ajutorul meşterilor italieni. Despre toate astea dar şi despre deputatul ţăran pe liste liberale într-un documentar semnat de Cornel Şomâcu, o emisiune realizată cu sprijinul Societăţii de Ştiinţe Istorice, filiala Gorj.

Articol următor
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s